Realizujemy innowację „Dziecięce wariacje w kuchni"
- Szczegóły
- Utworzono: niedziela, 08, listopad 2015 09:32
Realizujemy innowację „Dziecięce wariacje w kuchni"
Od października 2015 roku do maja 2016 roku realizujemy innowację pedagogiczną pt. „Dziecięce wariacje w kuchni" mająca na celu zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania oraz czerpania radości ze wspólnie przygotowanych potraw i ich degustacji.
SOK MARCHEWKOWY
Dzieci z oddziału III przygotowały ekologiczny sok marchewkowy, a dlatego ekologiczny, bo z marchewek wyhodowanych w przydomowych ogródkach. Sok wszystkim bardzo smakował, „lepszy niż ten ze sklepu" stwierdziły przedszkolaki.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Pierwsze kulinarne spotkanie dzieci oddziału II miało słodki charakter – to co dzieci lubią najbardziej. Przedszkolaki przygotowały ciasto ze śliwkami według przepisu z piosenki „Najłatwiejsze ciasto w świecie". Sprawnie drylowały śliwki i bezpiecznie posługiwały się mikserem, wsypywały produkty, układały śliwki. Gotowe ciasto odnieśliśmy do kuchni. Ciasta w piekarniku pilnowała pani kucharka, a po wystygnięciu i udekorowaniu stołów była degustacja.
OWOCOWE SZASZŁYKI
Zajęcia kulinarne rozpoczęły się od rozmowy na temat zdrowego odżywiania i rozwiązywania zagadek owocowych. Z przygotowanych, pokrojonych ulubionych owoców dzieci wykonały owocowe szaszłyki i spożyły je ze smakiem!