Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony.
Publiczne Przedszkole Tymowa

Podsumowanie Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Mini MasterChef – Kulinarne smaki Wielkanocne”

433969261 935284081930635 1534141956073197866 n

W dniu 21.03.2024r. w Zespole Szkół w Czchowie odbył się Powiatowy Konkurs Kulinarny dla Przedszkolaków „Mini MasterChef – Kulinarne smaki Wielkanocne” pod patronatem honorowym Starosty Brzeskiego Pana Andrzeja Potępy oraz Burmistrza Czchowa Pana Marka Chudoby. Organizatorami konkursu byli: Publiczne Przedszkole w Tymowej, Zespół Szkół w Czchowie, Miejski Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Czchowie. Działanie finansowane w ramach Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii.

Celem konkursu było:

- kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych, zachęcanie do poznawania nowych smaków, kultywowanie tradycji wielkanocnych, rozwijanie kreatywności i pomysłowości dzieci, integrowanie dzieci, uczenie zgodnej współpracy oraz czerpanie radości ze wspólnego działania;

- edukacja prozawodowa, poznanie zawodu kucharza i cukiernika;

- rozszerzenie działań edukacyjnych na środowisko domowe przedszkolaków oraz współpraca z przedszkolami, szkołami i instytucjami Powiatu Brzeskiego;

- promowanie aktywnych form spędzania wolnego czasu z rodziną bez komputera, alkoholu i narkotyków.

Jury w składzie: Pan Tadeusz Płachta – wiceburmistrz Czchowa, Pani Barbara Piwowarczyk – wizytator ds. nadzoru pedagogicznego, Pani Maria Kornaś – przedstawicielka Klubu Seniora „Nasza Chata” oraz pan Mateusz Musiał – właściciel Zajazdu Zagłoba w Jurkowie dokonało oceny prac konkursowych według następujących kryteriów:

  1. 1)prace przywiezione na konkurs:

- estetyka i sposób podania do degustacji;

- walory smakowe;

- nawiązanie do tradycji wielkanocnych;

- przepis (nazwa potrawy, lista składników, sposób przygotowania);

     2) prace wykonane na miejscu:

             - poziom zaangażowanie dzieci w wykonanie dekoracji;

             - pomysłowość, walory artystyczne i estetyczne ;

             - wykorzystanie różnorodnych produktów.

W konkursie uczestniczyło 11 przedszkoli z Powiatu Brzeskiego :

1)Publiczne Przedszkole nr 7 z Brzeska;

2)Publiczne Przedszkole z Iwkowej - grupa „Słoneczka”;

3)Publiczne Przedszkole nr 1 z Brzeska - grupa „Sówki”;

4)Oddział Przedszkolny z Tworkowej;

5)Niepubliczne Przedszkole „Delfinek” z Oddziałem Integracyjnym z Gnojnika;

6)Publiczna Szkoła Podstawowa z Czchowa – oddział przedszkolny;

7)Specjalne Przedszkole ze Złotej;

8)Publiczne Przedszkole z Gnojnika;

9)Publiczne Przedszkole im. Św.Jana Pawła II w Szczepanowie – grupa „Żabki”;

10) Zespół Szkół i Przedszkola ze Złotej – grupa „Supersmyki”

11) Publiczne Przedszkole z Tymowej.

W pierwszym etapie konkursu drużyny prezentowały swoje prace konkursowe a następnie przystąpiły do drugiego etapu, czyli zdobienia przygotowanych przez kucharzy z Zespołu Szkół w Czchowie, mazurków i baranków. Każda z drużyn miała do pomocy wolontariusza kucharza, który dbał o bezpieczeństwo podczas wykonywanych czynności oraz służył pomocą. Po wykonaniu zadania dzieci mogły aktywnie odpocząć podczas zabaw z animatorami. Nie zabrakło również słodkiego poczęstunku dla dzieci oraz nauczycieli i rodziców.

Wszystkie potrawy były wyjątkowe i otrzymały wyróżnienia.

Pierwsze miejsce oraz Złotą Deskę Kucharską – MiniMaster Chefa zdobył Zespół Szkół i Przedszkola ze Złotej – Grupa „Supersmyki”.

Drugie miejsce – Oddział Przedszkolny z Tworkowej

Trzecie miejsce – Publiczne Przedszkole z Iwkowej – Grupa „Słoneczka”

Serdecznie dziękujemy za udział oraz pomoc w zorganizowaniu tego wydarzenia wszystkim instytucjom i osobom. W sposób szczególny panu Jakubowi Bajerowi za piękne DESKI KUCHARSKIE.

Zobacz więcej

2024  Publiczne Przedszkole w Tymowej - Tymowa 
W.G.