- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 26, marzec 2024 12:38
- ptymowa
Podsumowanie Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Mini MasterChef – Kulinarne smaki Wielkanocne”
W dniu 21.03.2024r. w Zespole Szkół w Czchowie odbył się Powiatowy Konkurs Kulinarny dla Przedszkolaków „Mini MasterChef – Kulinarne smaki Wielkanocne” pod patronatem honorowym Starosty Brzeskiego Pana Andrzeja Potępy oraz Burmistrza Czchowa Pana Marka Chudoby. Organizatorami konkursu byli: Publiczne Przedszkole w Tymowej, Zespół Szkół w Czchowie, Miejski Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Czchowie. Działanie finansowane w ramach Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii.
Celem konkursu było:
- kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych, zachęcanie do poznawania nowych smaków, kultywowanie tradycji wielkanocnych, rozwijanie kreatywności i pomysłowości dzieci, integrowanie dzieci, uczenie zgodnej współpracy oraz czerpanie radości ze wspólnego działania;
- edukacja prozawodowa, poznanie zawodu kucharza i cukiernika;
- rozszerzenie działań edukacyjnych na środowisko domowe przedszkolaków oraz współpraca z przedszkolami, szkołami i instytucjami Powiatu Brzeskiego;
- promowanie aktywnych form spędzania wolnego czasu z rodziną bez komputera, alkoholu i narkotyków.
Jury w składzie: Pan Tadeusz Płachta – wiceburmistrz Czchowa, Pani Barbara Piwowarczyk – wizytator ds. nadzoru pedagogicznego, Pani Maria Kornaś – przedstawicielka Klubu Seniora „Nasza Chata” oraz pan Mateusz Musiał – właściciel Zajazdu Zagłoba w Jurkowie dokonało oceny prac konkursowych według następujących kryteriów:
- 1)prace przywiezione na konkurs:
- estetyka i sposób podania do degustacji;
- walory smakowe;
- nawiązanie do tradycji wielkanocnych;
- przepis (nazwa potrawy, lista składników, sposób przygotowania);
2) prace wykonane na miejscu:
- poziom zaangażowanie dzieci w wykonanie dekoracji;
- pomysłowość, walory artystyczne i estetyczne ;
- wykorzystanie różnorodnych produktów.
W konkursie uczestniczyło 11 przedszkoli z Powiatu Brzeskiego :
1)Publiczne Przedszkole nr 7 z Brzeska;
2)Publiczne Przedszkole z Iwkowej - grupa „Słoneczka”;
3)Publiczne Przedszkole nr 1 z Brzeska - grupa „Sówki”;
4)Oddział Przedszkolny z Tworkowej;
5)Niepubliczne Przedszkole „Delfinek” z Oddziałem Integracyjnym z Gnojnika;
6)Publiczna Szkoła Podstawowa z Czchowa – oddział przedszkolny;
7)Specjalne Przedszkole ze Złotej;
8)Publiczne Przedszkole z Gnojnika;
9)Publiczne Przedszkole im. Św.Jana Pawła II w Szczepanowie – grupa „Żabki”;
10) Zespół Szkół i Przedszkola ze Złotej – grupa „Supersmyki”
11) Publiczne Przedszkole z Tymowej.
W pierwszym etapie konkursu drużyny prezentowały swoje prace konkursowe a następnie przystąpiły do drugiego etapu, czyli zdobienia przygotowanych przez kucharzy z Zespołu Szkół w Czchowie, mazurków i baranków. Każda z drużyn miała do pomocy wolontariusza kucharza, który dbał o bezpieczeństwo podczas wykonywanych czynności oraz służył pomocą. Po wykonaniu zadania dzieci mogły aktywnie odpocząć podczas zabaw z animatorami. Nie zabrakło również słodkiego poczęstunku dla dzieci oraz nauczycieli i rodziców.
Wszystkie potrawy były wyjątkowe i otrzymały wyróżnienia.
Pierwsze miejsce oraz Złotą Deskę Kucharską – MiniMaster Chefa zdobył Zespół Szkół i Przedszkola ze Złotej – Grupa „Supersmyki”.
Drugie miejsce – Oddział Przedszkolny z Tworkowej
Trzecie miejsce – Publiczne Przedszkole z Iwkowej – Grupa „Słoneczka”
Serdecznie dziękujemy za udział oraz pomoc w zorganizowaniu tego wydarzenia wszystkim instytucjom i osobom. W sposób szczególny panu Jakubowi Bajerowi za piękne DESKI KUCHARSKIE.